Tijgernoten - Ongekookt / gedroogd

€6,95
Levertijd: 1-2 werkdagen

Tijgernoten - Gedroogd / ongekookte partikels

Als de karper een paar keer aan de tijgernoot geproefd heeft, kan hij er bijna niet vanaf blijven. De tijgernoot is een heerlijk zoete partikel, knapperig en vol van smaak.

 

  • Verkrijgbaar per 2kg of per 5kg.

 

Kookadvies:

Hoewel de karper verzot is op de tijgernoot is het wel erg belangrijk dat de tijgernoot goed bereid wordt! Hanteer daarom altijd een minimale weektijd van 48 uur en een kooktijd van minstens 1 uur! 

Tijgernoten dienen net als vele andere partikels eerst geweekt te worden in (voldoende) water.  Dit is onder andere nodig omdat het zal uitzetten. Zet de tijgernoten minimaal 48 uur in de week inclusief bruine suiker om het gistingsproces te stimuleren  Kook het ongeveer 1-1,5 uur en voeg eventueel een flesje bruin bier toe. 

Zet vervolgens de tijgernoten in het kookvocht weg om het gistingsproces door te laten gaan voor 2-3 dagen!  Als de tijgernoten goed slijmerig en bijna beginnen te stinken, dan zijn ze op hun best!

 

Over tijgernoten:

De knolcyperus ook wel aardamandel en tijgernoot genoemd is een vaste plant die ook wel wordt beschouwd als een hardnekkig onkruid in de teelt van aardappels en maïs en de gladiolenteelt. De knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief. De plant komt voor in Eurazië en komt oorspronkelijk uit de warmere gebieden.

De tijgernoten werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

De plant wordt 30-80 cm hoog en heeft lange slanke wortelstokken en ongeveer 1 cm grote knolletjes / tijgernoten . De knolcyperus bloeit in Nederland van juli tot oktober. De tijgernoten worden voornamelijk in Zuid-Europa gegeten. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen, in Nederland worden ze aardamandel genoemd. De tijgernoten bevatten circa 25% vet, 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur en linolzuur. Verder komt vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde, naast vele mineralen voor.

Het knolletje waar de karper gek op is.

 

Het aanleggen van een voerstek
 

Voordat je een voerstek gaat opbouwen, zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden.

  1. Waar ga je vissen? In een plas, kanaal, put, rivier of polder?
  2. Is het een nieuwe visstek of wordt er al veel gevist ?
  3. Hoe groot is de bezetting van de vis op het water?
  4. En in welke maanden van het jaar wil je vissen, want je zit ook met watertemperatuur die verschillen.

Als je de stekkeuze voor je zelf hebt gemaakt en je weet genoeg over het water waar je in gaat vissen, kun je gaan voeren. Als je in de zomermaanden een voerplek maakt op een nieuwe stek, dan voer je met partikels.

Lees hier het volledige artikel>>

 

 

Geen zin om te koken?

Kant & Klare partikels, geleverd vanuit de vriezer: inhoud: 1000cc (ca 1kg)

 

De voordelen op een rijtje:

  • Zeer voordelig!
  • Geen conserveringsmiddelen
  • Kant & Klaar
  • Geleverd vanuit de vriezer
  • Ideaal voor een dagje vissen of om te voeren.

 


Bekijk nu

Winkel & Afhaalpunten

Liever persoonlijk contact of wilt u graag een goed advies op basis? Kom dan snel langs in onze winkel of maak een afspraak bij een van onze afhaalpunten.

| Jeroen bruinsma

Goed geprijst voor als je zelf aan de slag wil met het voorberijden van de tijgernoten.

5 sterren op basis van 1 beoordelingen