Zweet, zweter, zweetst voor het jongste BFM Baits teamlid Marco Seinstra.

Sessie: 20 t/m 27 juli 2019

Jaja, jongste: Niet In leeftijd maar in proeftijd. 😉

Marco doet hier zelf zijn verhaal en voor degenen die hem kennen: Hij maakt van een kort verhaal een lang verhaal.

Afgelopen november hebben mijn Belgische maat Jurgen Tronquay en ik Etang de Gaulois, stek 7/8 geboekt. Van 20 t/m 27 juli zouden we proberen een vis en wellicht een nieuw persoonlijk record te vangen.
Op Etang des Gaulois zwemmen meerdere 30+ kilo vissen dus wie weet. Naarmate de datum van vertrek nadert zien we met lede ogen de “ubertropische” temperaturen op de weerapps verschijnen. Dat het bikkelen gaat worden is dan al een aanname die, na afloop blijkt, juist blijkt te zijn.

Etang-des-Gaulois-Sessie-Frankrijk-Marco-boilies-2019
Etang des Gaulois

19 juli, aanhanger geladen en vertrek richting Jurgen om zijn spullen te laden. We zouden vanaf Melle (Gent) doorrijden naar een motelletje in Fontainebleau waardoor we op de zaterdag nog maar een uurtje of 3 nodig zouden hebben om bij het meer aan te komen. Uitgerust was de gedachte en voor ca 45 euro inclusief ontbijt voor 2 moet je niet moeilijk doen. Stom genoeg toen we aankwamen bleek dat mijn reservering er niet in stond: Ik bleek een week later gereserveerd te hebben maar de dame kon ons omboeken gelukkig. Het motel stelde niet veel voor maar een slaapplaats en uitrusten was voor ons het belangrijkst.

20 juli bijtijds de wekker, ontbijtje wat bestond uit 2 koffie en daarna “bollen” zoals de Vlamingen zeggen naar de bestemming. Rond 11:30 gearriveerd waar we allerhartelijkst werden ontvangen door eigenaars Christophe en Lulu. Omdat Jurgen hier al voor de 3e keer was werd het een zeer korte uitleg waarna we naar de bootjes reden om vervolgens na uitladen auto en aanhanger, inladen boten, ca 500 meter richting bestemming moesten varen.

Aangekomen als de sodemieter uitladen op de steiger, boten terugbrengen en vervolgens klein stukje overroeien, 500 meter lopen naar de stek en opbouwen. We kwamen er snel achter dat het water zo’n 60 cm lager stond door de droogte van vorig en dit jaar, de dieptes varieerden van 30 cm aan de kant tot 50 cm op 15 m en vanaf 30 tot 60 meter zo’n 1,20 meter. Lastig dus met de weersvoorspelling. Rond 19:00 lagen de hengels ook in en konden we in ontspan-stand, we hadden beiden springende vis gezien dus daar moest sowieso een rigje op worden gelegd..

De volgende ochtend zouden zich bij Jurgen 2 vissen aandienen terwijl mijn beetmelders er het zwijgen toededen. De nachten bleven stil. Op maandag was het weer de hengel van Jurgen die vertrok maar met de afspraak “max 2 voor” was deze 3e vis voor mij. Bij mij bleef het wederom stil tot de volgende dag: Ik heb eind van de middag mijn rigs verplaatst naar de plekken met springende vis, een gebied waar ik eigenlijk niet mag vissen. Binnen 10 minuten nadat ik de Red Garlic wafter aan een Chod rig daar heb geplaceerd loopt ie met een volle fluiter af: Yes, 8.8 kilo schub.

Etang-des-Gaulois-Frankrijk-Marco-boilies-2019
Wat een plaatje

Rigje terug op positie, ik trek een blik Perlenbacher naar me toe om te openen en waarempel, dezelfde beetmelder loopt weer af. Nu goed voor een 11 kilo spiegel, ook op de Red Garlic wafter op een Chod rig.
Inmiddels zitten we met een buitentemperatuur die net zo hoog is als de lichaamstemperatuur dus dat betekent veel drinken. Nee, niet te veel alcoholisch, niet slim want dat komt veel te hard aan. We hebben moeite zat om alles koel te houden.

Na die 2 verlossende runs bleef het verder stil, de temperatuur liep op woensdag op naar 41, op donderdag naar 42 en op vrijdag terug naar 36, de beetmelders bleven zwijgen, zelfs tijdens de nachten
De vis was lamgeslagen, wij ook trouwens, en had zich teruggetrokken richting de iets diepere stukken waar de watertemperatuur iets minder hoog was. Wij hebben er voor gestreden maar zijn genekt door de temperatuur, zaterdag dus huiswaarts zonder de voorspelde regen (waar we op hoopten om misschien de vis nog “los” te krijgen).

Samenvattend: Geweldige omgeving, mooi meer, aimabele eigenaars die net zo goed een andere taal dan Frans spreken als ik Mandarijn Chinees. Maatje Jurgen heeft prima gekookt maar vermoeiend door de hitte was het wel, temeer omdat je al je spul 2 x in handen heb bij zowel op- als afbouw. Wat ik nog wil meegeven: Stek 7/8 in de zomermaanden op Etang des Gaulois is niet echt een aanrader, de kans dat de hitte zo groot is en dat je weinig schaduw hebt is namelijk groot.

Mijn tip: Machtig mooi water maar kies voor maart/april/mei/september/oktober.

Groet Marco